Crnogorska kuhinja

643ada8fe17b9.jpg

Tradicionalna crnogorska kuhinja se razvijala pod uticajem italijanske, turske, mađarske i mnogih drugih, što obećava bogato kulinarsko iskustvo za posjetioce. Uprkos veličini zemlje, njen specifičan geografski  položaj donosi je je raznovrsne lokalne specijalitete. Planinski sjever, obalni jug i centralni predio imaju različite kulinarske stilove, pa ćete, gdje god da krenete, otkriti nova, ukusna jela napravljena od svježih, lokalnih sastojaka.

Planinska hrana


Sjever Crne Gore karakterišu masna jela i obilne porcije, kako bi stanovnicima pružila dovoljno energije tokom teškog rada na otvorenom i dugih, hladnih zima. Meso, krompir pripremljen na razne načine i ukusni sir su osnova većine jela. Uz kalorična jela, domaća rakija će Vam pružiti dovoljno energije za sve planirane izlete u prirodu. Najbolji crnogorski med, poznat po svojim ljekovitim svojstvima, dolazi iz planina. Skorup - slani, mliječni namaz, specijalitet okoline Durmitora je sastojak jela poput kačamaka, a Crnogorci vole da ga jedu i direktno, kašikom.

Evo jela koja morate isprobati prilikom obilaska crnogorskih planina:

Kačamak

Poznati specijalitet crnogorskog sjevera. Dobija se kuvanjem pšeničnog ili kukuruznog brašna sa krompirom, u koje se dodaje domaći sir i skorup. Odličan je u kombinaciji s kiselim mlijekom ili salatom od kiselog kupusa. Ako želite da dodatno pojačate unos kalorija, probajte cicvaru, jednako ukusan obrok koji se pravi od mlijeka, sira, kajmaka i brašna.

Meso ispod sača

Meso, obično jagnjetina ili jaretina, kuva se na tihoj vatri pod zvonastom kupolom prekrivenom vrućim ugljem dok ne postane toliko meko da se odvaja od kostiju. U toku pripreme, meso se obično kombinuje sa krompirom i drugim povrćem radi bogatijeg ukusa.

Jagnjetina u mlijeku

Još jedan mesni specijalitet sa zanimljivim načinom pripreme. Jagnjeće meso se polako kuva u domaćem mlijeku dok ne postane meko i sočno. Tokom kuvanja u mlijeku, jagnjetina gubi svoj karakterističan miris, a rezultat je prava poslastica.

Kolašinski lisnati sir

Bogatstvo prirode, reljefa, klima i naporan rad domaćica iz kolašinskih i mojkovačkih sela su zaslužni za kvalitet i specifičnost ovog tradicionalnog lisnatog sira. Područje u kome se pravi je okruženo rijekama Tarom i Moračom, te planinama Bjelasicom, Sinjajevinom i Komovima, tako da ga možete isprobati u konobama i restoranima u blizini ovih prirodnih čuda.


Primorska kuhinja


Uticaj italijanske i dalmatinske kuhinje na crnogorsko primorje je došao preko Boke Kotorske, kroz grilovane morskih plodova, ribu i bogatu dozu maslinovog ulja. Upotreba začina poput lovora i peršuna i izdašna količina limunovog soka i bijelog luka daje ovim jelima tipičnu mediteransku notu. Za početak morate probati riblju čorbu, lignje na žaru i lignje punjene pršutom i sirom. Nakon toga nastavite sa apsolutnim zvijezdama crnogorske primorske kuhinje:

Crni rižoto

Kremasti obrok kuvan sa mastilom sipe, koje mu daje karakterističnu boju. Obično obiluje bijelim lukom I peršunom, a često se priprema uz dodatak škampa i rakova. Ne dopustite da vas pomalo sablasna crna boja uplaši - ovo jelo je veoma ukusno.

Buzara

Morski plodovi, najčešće kozice, škampi i školjke, kuvane u crvenom ili bijelom vinu i začinjene mješavinom maslinovog ulja, luka, paradajza i svježeg bilja. 

Riba na žaru

Restorani na obalama mora svakodnevno nude različite vrste riba, u zavisnosti od toga šta je ulovljeno tog dana. Nakon što odaberete ribu po svojoj želji, ona će biti pripremljena posebno za Vas. Najčešće se servira uz prilog od kuvane blitve, kuvanog krompira i bijelog luka.

Kalamari

Jedan od morskih specijaliteta koji je dobro poznat duž obale Mediterana, a pravi se od prženih lignji ili lignji na žaru. Može se poslužiti topao ili hladan, a pretežno se naručuje kao prilog, nadopunjujući jela svojim bogatim ukusom.


Specijaliteti srca Crne Gore


Njeguški pršut i sir

Crnogorska kuhinja posebno je ponosna na svoj pršut, nacionalni mesni proizvod, od kojih je najpoznatiji onaj iz cetinjskog sela Njeguši. Jedinstveni ukus i miris ove dimljene svinjske šunke proizlazi iz upotrebe morske soli u kombinaciji sa sušenjem na mješavini planinskog i morskog vazduha i bukovog drveta. Njeguški sir, punomasni sir proizveden od ovčjeg mlijeka, obično se poslužuje kao predjelo uz pršut i masline iz primorskog grada Bara.

Krap iz Skadarskog jezera

Dimljeni krap je jelo koje morate probati ako se nađete blizu Skadarskog jezera. Riba se lovi u jezeru, priprema se po receptima starih ribara i služi u okolnim konobama. Za ovu poslasticu ćete morati da izdvojite nešto više novca, ali nećete se pokajati. U ovoj oblasti su uobičajene i druge dvije vrste slatkovodnih riba - jegulja i ukljeva, a samim tim i jela koja ih sadrže.


Regionalna jela koja ne smijete propustiti


Prvi veliki gastronomski uticaj stigao je iz Turske na područje bivše Jugoslavije, stvarajući zanimljive spojeve sa lokalnom kuhinjom. Mađarski uticaj prisutan je u paprikašima, poput lakog jela na bazi paprike, zvanog sataraš. Ukoliko ste već putovali ovim dijelom Evrope, vjerovatno ćete prepoznati sarmu, musaku, pilav, gibanicu, ćevape, burek ili đuveč iz jelovnika susjednih zemalja. Ako morate odabrati šta od ovih jela da probate dok ste u Crnoj Gori, neka to budu:

Burek

Masno, sočno pecivo punjeno sirom, mesom, spanaćem ili krompirom. Dodajte ovom jelu šolju jogurta I dobićete savršen balkanski doručak.

Ćevapi

Kao i u drugim balkanskim zemljama, ćevapi su popularna i pristupačna hrana koju ćete naći u Crnoj Gori. Obično se prave od mljevenog svinjskog mesa oblikovanog u male kobasice, a jedu se uz svježe lepinje, luk i domaći skorup.


Dezerti


Komad sezonskog voća najčešće se jede nakon obroka u Crnoj Gori, a ako ste, pak, veći sladokusac, probajte:

Priganice – prženo tijesto slično krofnama. Obično se jedu za doručak, a služe s medom, domaćim džemom ili sirom.

Suve smokve sa orasima i medom

Slatko - poslastica od dunje, šljive ili drugog sezonskog voća

Sutlijaš – puding od pirinča

Za dodatni skok energije, kombinujte ih sa turskom kafom.


Šta piti?


Crna Gora ima dugu istoriju proizvodnje vina. Najpoznatija vinogradarska regija je dolina Skadarskog jezera, u kojoj se crno i bijelo vino proizvode od autohtonih sorti grožđa Vranac i Krstač. 

Rakija je žestoko alkoholno piće koje može biti različitog ukusa, u zavisnosti od vrste voća koje se koristi u procesu izrade. Najpopularnija je rakija od šljiva, krušaka, jabuka i dunja. To je tipično piće dobrodošlice koje će Vam se poslužiti kada posjetite nekoga u Crnoj Gori, a svoju je upotrebu našlo i u mnogim drugim prilikama, bilo da se radi o proslavama ili redovnom druženju prijatelja i porodice.

Osim crnogorskog vina i rakije, isprobajte i razna piva iz lokalnih pivara ili pak najpoznatije, takoreći nacionalno - Nikšičko pivo.


Sada ste spremni da krenete na gastronomsko putovanje kroz Crnu Goru i otkrijete još primjera njene izvanredne kuhinje. Kao i uvijek, naša vozila su spremna za Vas, a mi smo tu da vam pomognemo sa svim što Vam usput može zatrebati. I opustite se, ovo iskustvo je vrijedno svakog kilograma viška. ☺