Nacionalni park Durmitor – jedinstvena prirodna ljepota

5dd410b39156f.jpg

Nacionalni park Durmitor je jedno od najvećih čuda prirode u cijeloj Evropi. Fascinantan pejzaž i impresivno geološko nasleđe ove oblasti su je je učinili dijelom UNESCO-ve Svjetske baštine.

Durmitorski vrhovi, kanjon Tare i bistra jezera okružena nepreglednim borovim šumama nude jedinstvenu priliku za odmor. Bilo da ste ljubitelj planinarenja, biciklizma, raftinga ili tražite bijeg u netaknutu prirodu, Durmitor je mjesto koje morate posjetiti.

Popnite se na najviši crnogorski vrh


Durmitor je najljepši planinski vijenac u Crnoj Gori. Njegova površ je ispresijecana dubokim klancima i oko 50 planinskih vrhova viših od 2000 metara, što ga čini rajem za planinarenje. Durmitorski zaljubljenici su označili staze do njegovih vrhova, prilagodivši ga i za iskusnije i one manje iskusne planinare.

Crno jezero pruža predivan pogled na kamenite planinske vrhove Durmitora, i odličnu polaznu tačku za turu koja odgovara vašem ukusu i kondiciji. Ambiciozniji planinari među vama će vjerovatno željeti da osvoje Bobotov kuk, planinski vrh visok 2523 metra, smješten u srcu Durmitora. Ovo je najvši vrh u Crnoj Gori sa kog se pruža nejverovatan pogled na uvale i kanjone nacionalnog parka kao i obližnje planinske vijence. A ako Vas vrijeme posluži, možda ugledate čak i Jadransko more!


Osvojite durmitorske padine


Netaknuta durmitorska divljina mami ljubitelje skijanja i snoubordinga od novembra do februara svake godine. Oštre zime i obilne sniježne padavine uz nepristupačne planinske poljane stvaraju savršene uslove za zimske sportove. Ski centri su na korak od skijaških staza, cijene smještaja i ski pasova su pristupačne a težina terena varira od laganih do jako izazovnih.

Uz sve navedeno, dobro poznato gostoprimstvo lokalaca i predivni prirodni ambijent, možete očekivati jedan od najboljih skijaških doživljaja na Balkanskom poluostrvu.


Istražite kanjon Nevidio


Nevidio, poslednji osvojeni kanjon u Evropi, je mjesto od posebnog značaja za adrenalinske zavisnike i ljubitelje prirode. Rijeka Komarnica je usjekla kanjon duboko među strme litice, čineći ga skrivenim i teško dostupnim. Otuda i ime – Nevidio. Najveći dio kanjona je uvijek u sjenci, čineći ga još privlačnijim za radoznale istraživače.

Kanjon je jedinstven po ljepoti, opasnim slapovima i divnim vodopadima, a za najveće uživanje najbolje ga je posjetiti u periodu od Juna do kasnog Septembra.


Most na Tari – mjesto za predah


U vrijeme kad je izgrađen, 1940, most na Đurđevića Tari je bio najveći drumski most od armiranog betona u cijeloj Evropi. Danas, ovaj grandiozni most je predmet divljenja arhitekata, inžinjera i putnika sa svih krajeva svijeta.

Ako obratite pažnju, uočićete nešto tamniju boju na desnoj strani mosta. Razlog za to je interesantan – taj dio mosta je uništen u toku Drugog svjetskog rata od strane partizana da bi se zemlja zaštitila od italijankse okupacije. Kasnije je most rekonstruisan i ponovo stavljen u upotrebu. 

Pogled koji se pruža sa mosta na rijeku koja protiče ispod je fascinantan, a za dašak adrenalina i nešto drugačiju perspektivu, isprobajte obližnji ziplajn koji veže dvije strane kanjona. 


Osjetite kanjon Tare iznutra


Rafting Tarom biće nezaboravno iskustvo za sve ljubitelje ovog sporta jer je kanjon rijeke Tare drugi najveći kanjon u svijetu! Tara je i jedna od najbržih rijeka u Evropi, sa preko 20 neukrotivih bukova u svom toku, što osigurava pravi adrenalinski doživljaj! Što se bezbjednosti tiče, nemate razloga za brigu, jer će uz vas biti iskusni vodiči.

Ova tročasovna avantura je nezaboravno iskustvo po jer Vam pruža priliku da se divite ljepoti divljih plaža, borovih šuma i kilometarskim liticama iz samog središta kanjona.


Otkrijte ljepotu ledničkih jezera


18 ledničkih jezera pripadaju durmitorskom masivu, različitih po veličini, dubini, boji i vegetaciji koja ih okružuje. Zbog neopisive ljepote, lokalci sui ma dali nadimak "Gorske Oči" Crno jezero je najveće i najpoznatije durmitorsko jezero, okruženo visokim vrhovima i tamnom šumom. Šetnja tri kilometra dugom staza oko jezera je odličan način da uživate u ljepotama jezera i prirode koja je okružuje.

Lagana šetnja kroz borovu šumu će Vas dovesti i do drugih jezera, poput manjeg i tamnijeg Zminjeg jezera, koje se nalazi duboko među drvećem. Dalje niz put ćete otkriti močvarno Barno Jezero, skriveno u raznovrsnoj, gustoj vegetaciji.

Sva druga jezera su vrijedna posjete ukoliko imate vremena. A svako od njih ima interesantnu priču iza svog imena koju će lokalci rado podijeliti sa Vama.


Saznajte nešto o neobičnoj istoriji ovih prostora


Stećci su izrezbareni kameni spomenici rasuti duž granice Crne Gore i Bosne i Hercegovine, koji datiraju iz Srednjeg vijeka. Dva arheološka nalazišta ovih spomenika se nalaze na Durmitoru.

Stećci su kroz tracidiciju očuvani do njihove zvanične međunarodne zaštite krajem prošlog vijeka.

Bare Žugića i Grčko groblje su nalazišta više stotina ovih dekorisanih kamenih spomenika i smatraju se spomenicima culture od nacionalnog značaja. Zbog svoje važnosti, oba nalazišta sui  dio UNESCO Kulturne baštine.


Zaključite putovanje vožnjom preko prevoja Sedlo


Prevoj Sedlo od Žabljaka do Plužina je najviši prevoj u Crnoj Gori, i ujedno i ruta koja pruža impresivan pogled na prirodne ljepote ovih predjela.

Uski putevi će Vam pružiti panoramski pogled na veličanstvene kamenite litice i prirodu koja oduzima dah. Uz toliko prirodnih ljepota i odmor u nekom od restorana rasutih po planinama neće vam smetati da provedete dobar dio dana na ovoj dugačkoj ruti. Put ćete završiti pogledom na iako vještačko, predivno Pivsko jezero.

Ako preferirate mirnije putovanje uz manje gužve, razmislite o tome da u ovaj pohod krenete van sezone.


Nacionalni park Durmitor je jedna od najvećih turističkih atrakcija u Crnoj Gori sa razlogom i jedinstvenost ovog mjesta će ostaviti trajan utisak na svakog ko ga posjeti.

Sada kad znate šta Vas čeka nemate opravdanje da izostavite ovo čudo prirode sa liste mjesta koje morate posjetiti na Vašem sledećem putovanju u Crnu Goru.