Boka Kotorska – Slavna istorija i priroda koja oduzima dah

612dfadcc5524.jpg

Bokokotorski zaliv (Boka Kotorska) je poznat kao najjužniji fjord u Evropi. Pored toga, ono što ga čini poznatim je i kristalna voda, nedokučive planine i reputacija jednog od najljepših zaliva u svijetu.

Kulturna dešavanja, istorijske bitke i osvajanja antičkih civilizacija Grčke i Rima su oblikovale ovu oblast, i stvorile neprocjenjive spomenike kulture i istorije kakve imamo danas.

Stari grad Kotor


Stari grad Kotor je poznat po renesansnoj arhitekturi, slikovitim uskim ulicama i mačkama koje se izležavaju po pločnicima i stepenicama starog grada.

U grad možete ući kroz tri kapije: Morska vrata, Južna kapija (kapija Gurdića) i Riječna kapija, izgrađene u različitim istorijskim periodima.

Čitav grad je isprepletan uličicama, trgovima i interesantnim građevinama poput katedrale Svetog Tripuna, Sat kule, Stuba srama – simbolima grada Kotora.

Naročito je interesantno da se u Kotoru nalazi, pored Amsterdama, jedini muzej mačaka u Evropi, što je posebna atrakcije za sve ljubitelje ovih krznenih stvorenja.

Grad ćete najbolje upoznati uz turističkog vodiča koji će Vam uz prijatnu šetnju gradom objasniti sve što želite znati o njegovoj bogatoj istoriji.


Tvrđava San Đovani


Tvrđava San Đovani iznad Kotora je prvo što ćete primijetiti kad se budete približavali gradu. Ova Tvrđava je sagrađena u Srednjem vijeku pod uticajem Vizantije i Venecije. Kamenita putanja dekorisana zidinama, kapijama i bastionima će Vas odvesti na tročasovnu šetnju od starog grada do tvrđave koja se nalazi na 1200 metara visine.

Pogled sa zidina San Đovanija na grad Kotor je nevjerovatan i vrijedi svake od skoro 1350 stepenica koju ćete preći!


Poluostrvo Vrmac


Boka Kotorska je savršen teren za planinarenje sa velikim brojem označenih ruta. Ona koju ne biste smjeli propustiti je planinarenje vrhovima poluostrva Vrmac. Ova bajkovita planinarska tura je duga 5.5 kilometara i vrlo je raznolika. Na svom putu ćete proći kroz dio obilježen Austrougarskim osvajanjima, gustu borovu šumu i možda ćete imati priliku da probate lokalne specijalitete u selu Gornja Lastva. Grebeni Vrmca razdvajaju Kotorski zaliv od Tivatskog pa se sa obje strane pruža zapanjujući pogled na planine Lovćen i Orjen, Boku Kotorsku, poluostrvo Luštica i neke druge predivne djelove crnogorske obale. Gradske zidine Kotora će Vam odavde izgledati sićušno!


Perast


Stari grad Perast, udaljen nekoliko kilometara od Kotora je jedno od najljepših mjesta u Crnoj Gori. Ovaj šarmantni grad se sastoji od samo jedne ulice, malog trga i ima manje od 300 stanovnika, što ga čini savršenim mjestom za bijeg od gradske vreve.

U centru grada, na trgu, nalazi se crkva Svetog Nikole, okružena palmama i bronzanim bistama. Prizor mami da sjednete na jednu od obližnjih klupa i jednostavno uživate u trenutku.

Dva ostrva koja se nalaze u blizini Perasta pridodaju šarmu mjesta – Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe.

Gospa od Škrpjela je naročito interesantna iz dva razloga – to je jedino vještačko ostrvo na Jadranu i priča o njegovom nastanku je utkana u legende. Nemojte propustiti da iznajmite čamac i otplovite do  ovog magičnog ostrva.


Herceg Novi


Herceg Novi se nalazi na ulazu u Boku Kotorsku. Manje je popularan kod turista, ali to ne umanjuje njegovu ljepotu. Bogata istorija ovog grada je protkana uticajem Venecije, Španije, Turske i Austrije.

Sam grad ima 6 utvrđenja iz različitih perioda: Citadela, Forte Mare, Tora, Kanli Kula, Sat Kula and Španjola, od kojih svaki nosi svoju, drugačiju priču. Istražite trgove i stepeništa koja vode od starog grada ka moru pa prošetajte promenadom uz obalu. Na zapadnom kraju šetališta nalazi se Igalo, poznat po ljekovitim tretmanima blatom.

Iz Herceg Novog brodom možete posjetiti obližnju tvrđavu Mamula, nekadašnji zatvor na danas nenaseljenom ostrvu, ili otići do Plave Špilje i uživati u kristalno čistoj vodi ovog predjela, daleko od grada.


Rimski mozaici


Primorski gradić Risan je bio ilirska metropola i vrijedan grad za Rimsko carstvo u vijekovima prije Nove ere. Značaj ovog grada je vidljiv u ostacima iz rimskog perioda. Ovi ostaci su poznati kao Rimski mozaici – jedno od najvrijednijih spomenika kulture u Crnoj Gori i cijeloj Evropi.

Ako ste poštovalac istorije i kulture, oduševiće Vas geometrijski i cvijetni oblici napravljeni od rijetkog kamenja i jedinstveni motivi iz grčke i rimske mitologije posloženi na podu.

Do Risna je jednostavno doći autobusom od svih obližnjih gradova, i možete ga isplanirati uz posjetu Perastu, koji se nalazi nedaleko od ovog grada i istorijskog spomenika.


Praistorijski crteži u Lipcima


Na oko 2 kilometra od Risna se nalazi pravo arheološko blago – stijena Lipci. Ovo mjesto je značajno jer se u u prirodnom amfiteatru iznad naselja Lipci, na stijenama nalaze najopsežniji praistorijski crteži na čitavom Balkanu. Crteži koji datiraju iz osmog vijeka prije Nove ere prikazuju jednostavne geometrijske oblike, ljude u pokretu, scene lova i neke divlje životinje. 

Ako se uputite ka Lipcima, imajte na umu da put do tamo nije u najboljem stanju i da je orijentacija otežana. Zato pratite oznake pažljivo.


Porto Montenegro


Porto Montenegro, marina sagrađena u prekrasnom Tivtu je veilka turistička atrakcija u ovom dijelu Boke. Ovo je jedna od najprestižnijih marina na Jadranu koja ima kapacitet da ugosti svjetske mega jahte.

Luksuzna luka, brendirane radnje i fantastični barovi i restorani nude mnogo svojim posjetiocima, bez obzira na platežnu moć. Čak iako želite samo da prošetate okolo, posmatrate prolaznike i uživate u pogledu na prvoklasne jahte, sigurni smo da ćete Vaš dan biti zanimljiv. I ko zna na koju slavnu osobu možete naletjeti!


Karnevali, tradicija i proslave


Proslave koje se organizuju u gradovima Bokokotorskog zaliva daju ovom prostoru dodatnu čar, i koje ne smijete propustiti ako se zadesite u Crnog Gori za vrijeme njihovog dešavanja.

Najpoznatiji među njima je Kotorski Karneval. Tradicija bala pod maskama iz perioda Venecije i dalje živi, pa svakog februara možete uživati u dvonedjeljnim paradama i performansima na ulicama grada Kotora.

Takođe u februaru, Herceg Novi je domaćin jednog zanimljivog događaja - Praznika Mimoze, jednomjesečnog slavlja posvećenog ovom žutom cvijetu. Ono što možete očekivati je mnogo muzike, tradicionalnog plesa i obilje hrane.

U julu svake godine, u događaju poznatom kao Fašinada, muški potomci poznatih porodica Perasta u konvoju okićenih barki kreću ka ostrvu Gospe od Škrpjela. Njihov cilj je da ojačaju bazu ovog vještačkog jezera kamenjem koje nose sa obale. Danas, ovaj ritual je praćen dvodnevnom regatom koja se naziva Fašinada kup.


Ukoliko ste u potrazi za izuzetnom destinacijom za sledeće putovanje, ne tražite dalje, jer Boka Kotorska nudi mnogo, uz priliku da upoznate istorijske korijene Crne Gore.

I ne zaboravite, tu smo za sve što Vam treba na putu!