Bar

car rental montenegro.jpg

Crna Gora - magičan spoj mora i planina, pružiće vam nesvakidašnju priliku da se probudite u drvenoj kolibi okupanoj sniježnom bjelinom, a da u san utonete u nekom od čarobnih gradića na obali Jadranskog mora, opijeni mirisom mora.

Obilazak zemlje koja je poznata po ljepotama netaknute prirode možete započeti u njenom glavnom gradu – Podgorici, a odatle će vas prolaznici i poznanici uputiti do neke od prepoznatljivih destinacija – Kotora i Cetinja, ako želite da saznate nešto više o istoriji Crne Gore, ili do Budve, crnogorskoj prijestonici luksuza i zabave.

 

Svaki od gradića sa crnogorske obale nosi sobom simbole onih koji su u njemu boravili ili su njime vladali – Osmanlija, Mletaka, Austrogara, i svaki od njih priča zanimljivu i autentičnu priču. U obilasku bisera Jadranske obale svakako ne biste smjeli zaobići jedan od njih, za koji se može reći da je prilično potcijenjen – Bar.

 

Iz glavnog grada Crne Gore, Podgorice, do Bara se svakako može doći autobusom ili vozom, ali daleko zanimljiviji i potpuniji ugođaj pružiće vam putovanje autom. Rentiranje auta pružiće vam priliku da se polako upoznate sa prelijepim krajolicima Skadarskog jezera, najvećeg jezera na Balkanu i da uživate u svim istorijskim znamenitostima koje ćete sresti na putu do grada koji je nekada nosio ime Antivari.

 

Skadarsko jezero dom je nekih od najznačajnijih kulturnih simbola Crne Gore, kakvi su drevna prijestonica države Žabljak Crnojevića, tvrđave Besac i Lesendro i naselje Virpazar, živahno mjesto na kom možete napraviti pauzu i okusiti specijalitete nacionalne kuhinje. Virpazar je domaćin brojnih manifestacija i festivala, počev od tradicionalnih – Dani krapa, preko Dana humora do Besac Festa, kulturne manifestacije koja okuplja muzičare, arhitekte, filmske stvaraoce i slično.

 

Od Virpazara do Bara, prostranog lučkog grada na obali Jadranskog mora okruženog planinama – Rumijom, Lisinjem I Sutormanom, dijeli vas pola sata vožnje autom. Svaka od planina priča je za sebe. Na krševitoj Rumiji sagrađen je Stari Bar, a ona je I dom Stare masline, koja je proslavila svoj 2000. rođendan. Pitomiji Sutorman savršeno je izletište za sve one koji vole da svoje vrijeme provode u prirodi, ali i odličan vidikovac sa kog se vidi cijeli grad.

 

Gradski saobraćaj u Baru nije naklonjen turistima, ali putevi su prohodni i autom se može doći do divnih lokacija. Raspitajte se kod lokalnog stanovništva kako da stignete do Starog grada, Stare masline, plaže Murići na obali Skadarskog jezera, Šume kestenova ili poznate Livade na Sutormanu.

 

Ljeti će vas Bar oduševiti prepunim gradskim plažama, a ako više volite uživanje u samoći na putu između Bara i Sutomora naići ćete na veliki broj malih, sakrivenih plaža. Grad je domaćin i festivala Barski ljetopis, koji kroz više od dva mjeseca organizuje veliki broj muzičkih, književnih, pozorišnih programa kako u samom centru tako i u tvrđavi u Starom Baru. Zimi će vas ovaj lučki grad kupiti svojim dugim šetalištem i prijatnom klimom sa malim brojem kišnih dana.