Vožnja u Crnoj Gori

montenegroroads.jpg

Vožnja u Crnoj Gori ima brojne prednosti u odnosu na javni prevoz, posebno kada je u pitanju udobnost i mogućnost posjete udaljenim lokacijama. Iznajmljivanje automobila u Crnoj Gori je jednostavnije i povoljnije nego u mnogim evropskim državama, što ga čini pogodnim za putnike. Međutim, postoje neke korisne stvari koje bi trebalo imati na umu kako biste izbjegli nevolje na putu.

Putevi


U Crnoj Gori nema autoputeva, pa je ograničenje brzine niže nego u mnogim evropskim zemljama. U gradovima, granica je do 50km/h, a na otvorenim putevima do 80km/h. Takođe, putarina se na crnogorskim putevima ne plaća, osim u tunelu Sozina između Podgorice i Bara. Cijena je 2,5 eura za automobile ispod 2,5 tone.

Kvalitet infrastrukture varira u zavisnosti od regiona. Mreža oko Podgorice je u dobrom stanju, ali na sjeveru možete naići na neasfaltirane zemljane puteve. Ceste na jugu su dobro očuvane, a jedini problem dolazi iz čekanja u dugim redovima, naročito tokom letnjih mjeseci. Većina staza ima samo dvije trake, pa izbjegavajte preticanje ukoliko nemate potpunu vidljivost.

Posebnu pažnju treba obratiti tokom vožnje od Podgorice do Kolašina kroz kanjon Morače. Ova zakrivljena uska cesta poznata je po odronima, ali i nesrećama izazvanim od strane nepažljivih vozača.

Najbolji način da ostanete bezbjedni na crnogorskim putevima je da nikad ne vozite umorni i da poštujete ograničenja brzine.


Granice


U jeku sezone granični prelazi znaju biti izuzetno zakrčeni pa se može desiti da čekate nekoliko sati da uđete ili izađete iz zemlje. Bilo bi dobro da u automobilu imate grickalice i vodu u slučaju da zaglavite u dugim redovima.

Prelazak granice rano ujutro ili kasno u noć, posebno radnim danima, najbolje je rješenje za izbjegavanje gužve.


Benzinske stanice


Nećete imati problema sa benzinskim stanicama u Crnoj Gori, jer ih možete naći u svakom gradu i selima pored glavnih puteva. Gradovi su blizu jedan drugom, pa je praktično nemoguće da ostanete bez goriva. Neke stanice u Crnoj Gori rade 24 sata dnevno.


Parking


Mnoga parking mjesta u Crnoj Gori su besplatna, a dostupnost slobodnih zavisi od popularnosti lokacije. Ljetnji turistički gradovi, posebno na jugu, često imaju problem da obezbijede dovoljno parking mjesta za mještane i turiste. To znači da ćete možda morati da parkirate daleko od željenog odredišta. Isto važi i za plaćene parking prostore. Cijene za plaćeni parking variraju u zavisnosti od sezone i blizine glavnih turističkih atrakcija.

Ako parkirate nepropisno, saobraćajna policija Vam može oduzeti automobil. Proći će i do nekoliko dana dok ne uspjete da ga preuzmete, što Vam može pokvariti odmor.


Vozači


Vozači u Crnoj Gori imaju reputaciju da baš i ne poštuju pravila, a kada počnete da vozite u ovoj državi, shvatićete zašto. Uobičajeno je prekoračenje dozvoljene brzine, prelazak na suprotnu saobraćajnu traku i korišćenje mobilnih telefona tokom vožnje. Ovo je posebno opasno na uskim planinskim putevima sa mnogo krivina, gdje se zbog slabe vidljivosti nesreće često dešavaju. I pored ovakvih vozača, svoju bezbjednost možete povećati prateći saobraćajne propise i koncentrišući se na put ispred sebe dok ste za volanom.


Važni brojevi


Glavni brojevi za hitne slučajeve su:

• 112 - Opšte vanredne situacije

• 122 - Policija

• 123 - Vatrogasna jedinica

• 124 - Služba hitne pomoći

• 19807; +382 20 234 999; +382 63 239 987 - Auto-moto Savez Crne Gore, koji pruža pomoć na putu i daje informacije o zastojima u saobraćaju.

Brojevi šlep službi ispisani su na kamenju i betonu duž puteva, što može biti korisno ako se nađete u nepoželjnoj situaciji u toku putovanja.


Pravila


Kada su u pitanju saobraćajna pravila u Crnoj Gori, sledeće stvari morate imati na umu:

• U Crnoj Gori se vozi desnom stranom.

• Minimalna starost vozača je 18 godina.

• Sigurnosni pojasevi obavezni su za sve putnike u vozilu, i na prednjim i na zadnjim sjedištima.

• Upotreba telefona tokom vožnje je zabranjena.

• Kratki farovi (dnevna svijetla) moraju biti uključeni tokom vožnje.

• Dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,03%. Za vozače mlađe od 24 godine, ovaj nivo je 0%. U svakom slučaju, sigurnije je ne piti uopšte tokom vožnje.

• Preticanje u opasnim uslovima vodi do momentalnog oduzimanja vozačke dozvole.

• Automobilska oprema za zimske uslove je neophodna, kada to zahtijevaju vremenske prilike. Lanci za snijeg obavezni su tokom zime u sjevernim djelovima Crne Gore.

• Prekoračenja brzine se strogo kažnjavaju novčanim i zatvorskim kaznama.

• Kazne za saobraćajne prekršaje variraju od 20 do 6000 eura, a moguća je i zatvorska kazna.

Dokumenta


Sa sobom morate imati ličnu kartu ili pasoš, važeću međunarodnu vozačku dozvolu i dokaz o vlasništvu vašeg automobila/ugovor o najmu, ukoliko ste iznajmili automobil.

Osiguranje automobila koje važi u Crnoj Gori je neophodno, a u slučaju da ga nemate, možete ga kupiti na zvaničnim graničnim prelazima. Rent-a-car agencije u zemlji uvijek nude osiguranje u sklopu svojih ugovora o zakupu.

Zelena karta za osiguranje auta važi u Crnoj Gori.

Scenic routes


Ako postoji jedna stvar koja čini vožnju u Crnoj Gori vrijednom truda, to je pogled koji se pruža tokom vožnje. Nećete zažaliti ako izaberete bilo koju od sledećih ruta:

Bokokotorski zaliv preko E80, E65, Jadranska Magistrala

Put koji prolazi kroz beskrajne prizore mora, neba i planina, vodeći Vas do Kotora, Risna i drugih dragulja Bokokotorskog zaliva.

Rijeka Crnojevića - Virpazar preko P16 

Prilično kratka ruta koja prolazi kroz stara sela i porodične vinarije. Pogled na Skadarsko jezero i Rijeku Crnojevića sa Pavlove strane, poznatog vidikovca, dolazi kao bonus.

Lovćen - Kotor preko P1 

Ova uska traka koja se pojavila u Top Gear emisiji zbog svojih beskonačnih, oštrih krivina će Vas odvesti od istorijski značajne planine Lovćen do primorskog grada Kotora, pružajući pritom spektakularan pogled.

Pluzine - Zabljak preko P14 

Putanja koja pruža priliku za divljenje kanjonu Pive i nacionalnom parku Durmitor. Poželjećete da provedete cijeli dan ovdje i uživate u pogledu na oko 50 planinskih vrhova i kristalna lednička jezera.

Plav – selo Grebaje preko P9, GU02

Vožnja ka selu Grebaje je nevjerovatno iskustvo zbog pogleda na vrhove nacionalnog parka Prokletije. Proći ćete pored Plavskog jezera i Ali Pašinih izvora, koja su sjajna mjesta za odmor i uživanje u prirodi.


Vrijedi iznajmiti auto u Crnoj Gori, čak i na samo nekoliko dana


Vožnja u stranoj državi može biti stresno iskustvo, ali je obično najbolji način za uživanje u njenim ljepotama. Iako Crna Gora ima reputaciju zemlje sa teškim uslovima vožnje i bezobzirnim vozačima, nema razloga za strah. Samo budite oprezni i ne žurite tokom putovanja.

Ako planirate putovanje kroz Crnu Goru, naši predlozi Vam mogu biti od koristi. I naravno, u slučaju da vam zatreba asistencija, ne oklijevajte da nas kontaktirate – tu smo da pomognemo.