Planinarenje na sjeveru Crne Gore

6176c6e12a5ce.jpg

Ako želite da upoznate pravu Crnu Goru, zaputite se ka njenim planinama. Mnoge od njih su udaljene samo nekoliko sati vožnje jedna od druge, sa rutama različite težine i karakteristika koje odgovaraju Vašim željama. Sezona planinarenja u Crnoj Gori traje od marta do oktobra, dajući Vam mnogo vremena za istraživanje. Tokom ljeta, sjever je odličan izbor za planinarenje, a u nastavku se nalaze naši predllozi mjesta koje bi trebalo posjetiti u ovoj regiji.

Durmitor


Durmitor, dio Dinarskih Alpa je najpoznatiji planinski vijenac u Crnoj Gori sa razlogom. Kilometri planinarskih staza na preko 40 vrhova iznad 2000 metara, desetine jezera, nevjerovatna priroda i prizori koji će Vas ostaviti bez daha – može li pravi planinar poželjeti više?

Nije lako odabrati planinarsku rutu uz ovoliki izbor, ali ovo su naše omiljene:

  1. Ćurevac (1556m) je najlakša tura u nacionalnom parku Durmitor, i nju bi trebalo da izaberete ako nemate previše vremena. Ova tura Vas vodi ivicom najdubljeg kanjona Evrope – kanjona Tare.

Trajanje ture: 2 sata

Kako do tamo? Od Žabljaka skrenite prema Tepči i preko starog puta ćete doći do početne tačke za 40 minuta.

  1. Sušičko jezero (1140m) je jedno od crnogorskih periodičnih jezera koje uglavnom nestaje u avgustu, ali je u svakom slučaju ambijent u predjelu Skakala vodopada i kanjona Sušice vrijedan posjete.

Trajanje ture: 2 sata

Kako do tamo? Odvezite se do malog mjesta Nedajno, parkirajte i počnite uspon. Druga opcija je vožnja od Žabljaka do sela Mala Crna Gora i spuštanje kroz kanjon Sušice do jezera.

  1. Savin kuk (2313m) je najpopularniji vrh na Durmitoru zbog ski centra u svom podnožju. Postoje dvije opcije za dolazak do vrha – vožnja žičarom ili planinarenje. Ako izaberete drugu opciju, imajte na umu da je uspon 2 kilometra na stazi dugoj 1 kilometar, pa ne bi trebalo da krećete bez dobre opreme.

Trajanje ture: 3 sata

Kako do tamo? Ruta počinje blizu ski centra Savin Kuk u Virku.

  1. Bobotov kuk (2523m) je najviši vrh na Durmitoru I odličan izbor za planinarenje. Prvi dio terena je skoro potpuno ravan, dok je drugi zahtjevniji, sa jako teškim dionicama na samom kraju. Ako vam se cijela tura čini preteškom, možete se zaustaviti nakon 2 sata kod Zelenog Vira koji se nalazi na ravnom dijelu rute, i uživati u prirodi odatle.
  2. Trajanje ture: 3 sata

Kako do tamo? Parkirajte se na prevoju Sedlo (14 kilometara od Žabljaka) i započnite uspon odatle. Put preko prevoja Sedlo je jedan od najljepših u cijeloj državi i vožnja njime je nešto što ne biste smjeli propustiti.

  1. Prutaš (2393m) je jedan od najvećih vrhova u nacionalnom parku sa kog se pruža impresivan pogled na područje I na Bobotov kuk. Sama tura je raznolika I vodi kroz zelena područja I goleti. Ako ne budete previse umorni kad stignete na vrh, možete se spustiti preko Škrčkih jezera.

Trajanje ture: 1.5 sati od Todorovog Dola; 2.5 sati od Dobrog Dola.

Kako do tamo? Postoji nekoliko početnih tačaka za ovu turu, pa možete krenuti od Žabljaka ka Dobrom Dolu (18 kilometara) ili Todorovom Dolu (25 kilometara)

Ako preferirate laganu šetnju I ne smetaju Vam gužve, možete napraviti krug oko Crnog jezera. Neke planinarske rute kreću sa jezera, ukoliko ipak poželite da se popnete na neki od vrhova.

Smještaj: Žabljak je nalazi u nacionalnom parku Durmitor pa bi najbolje bilo da budete smješteni ovdje. Lako ćete naći sobu, apartman ili brvnaru ovdje, zbog blizine popularnog ski centra.


Bjelasica


Ova idilična planina mami ljubitelje prirode u lagane šetnje i nudi jedinstvenu prirodu zauzvrat. Zbog svog vulkanskog porijekla, njen reljef je nešto drugačiji od planina kojima je okružena. Bjelasica je najzelenija planina u Crnoj Gori, sa mnogo izvora, što nije slučaj sa ostalima. Ni uspon na njene najviše vrhove nije pretjerano zahtjevan – od kojih su najpoznatiji Crna Glava (2139m), Zekova Glava (2117m) i Troglava (2072m). Jednom kad stignete do vrha, moći ćete uživati u panoramskom pogledu na 6 jezera koja se nalaze u ovoj oblasti: Biogradsko, Ursulovačko, Malo Ursulovačko, Pešića, Šiško i Malo Šiško.

Nacionalni park Biogradska Gora– jedna od tri evropske prašume je dio Bjelasice, i vrijedi je posjetiti i napraviti krug oko Biogradskog jezera.

Trajanje ture: Oko 5 sati do vrhova; nešto manje ako su Vaš krajnji cilj jezera.

Kako do tamo? Do podnožja planine je moguće doći autom od Kolašina (15 kilometara do Vranjka) I od Berana (14 kilometara do Kurikuće). Takođe, do Biogradskog jezera je lako doći autom.

Smještaj: Najbolja opcija je Kolašin, grad koji je među turistima popularan i ljeti i zimi. Ako želite nešto mirnije mjesto, bungalovi i kampovi u malom gradu Mojkovcu (23 kilometra od Kolašina) su sjajna ideja. Na 11 kilometara od Mojkovca se nalazi planinarski dom Džambas, na visini od 1430 metara. Ovo je početna tačka za mnoge ture na Bjelasici, ali i sjajno mjesto za duže i kraće boravke.



Kapija želja i stari vojni put u kanjonu Mrtvice


U državi sa drugim najdubljim kanjonom na svijetu – kanjonom Tare, često se desi da ostali, jednako lijepi, budu zanemareni. Stoga se potrudite da posjetite veličanstveni kanjon Mrtvice. Kristalna tirkizna voda ovog uskog kanjona, uz granitne litice i guste šume, sačinjavaju fascinantno okruženje za planinarenje. Krenite od Kapije želja kroz uski vojni put usiječen u stijenu (Mrtvičke Grede) po kojima je ova oblast poznata. Napravite pun krug i završite šetnju na suprotnom kraju rijeke Mrtvice. Sigurni smo da će ova staza duga 15 kilometara učiniti da se osjećate kao u bajci.

Trajanje ture: 4-5 sati

Kako do tamo? Tura kreće od Medjuriječja, sela koje se nalazi na pola puta između Podgorice (40 kilometara) i Kolašina (30 kilometara). Ovdje se možete parkirati na zemljištu mještana uz malu naknadu, pa krenuti u istraživanje kanjona.

Smještaj: Možete postaviti šator na nekoj od livada u Međuriječju uz dozvolu mještana, ili negdje usput, duž rute. Smještaj u Kolašinu ili Podgorici je još jedna pogodna opcija zbog blizine kanjona Mrtvica.



Oprema


Kako bi Vaše planinarske avanture prošle bez ikakvih problema, morate imati odgovarajuću opremu. Ono što biste uvijek morali imati sa sobom je sledeće:

Voda. Što je tura duža, više će Vam trebati. Optimalnu količinu količinu ćete izračunati ako za svaki sat predvidite pola litra vode.

Cipele za planinarenje tkoje će održavati Vaša stopala suvim, čvrsto se obavijati oko Vaših zglobova I sprječavati padove na klizavim površinama.

Krema za sunčanje i šešir su obavezni svaki put kad krenete na planinarenje, kako biste spriječili opekotine zbog velike izloženosti suncu i nadmorskih visina. Budite posebno oprezni u toku ljetnjih mjeseci.

Ranac, gdje ćete smjestiti sve ostale stvari koje nosite na planinarenje. Izaberite ranac koji će biti udoban na Vašim leđima, jer ćete nositi veliki teret dugo vremena.

Kabanica za kišu će Vam biti od koristi na promjenjivom planinskom vremenu. Osim toga, može se lako spakovati u ranac jer zauzima vrlo malo mjesta.

Rezervne majice koje bi trebalo da obučete čim se oznojite, kako biste izbjegli prehladu tokom odmora.

Pantalone za planinarenje i majice dugih rukava Vas mogu zaštititi od ogrebotina i ožiljaka na trnovitim planinarskim putanjama.

Štapovi za planinarenje će pružiti podršku Vašim zglobovima i omogućiti da se uz manje napora krećete po nepristupačnim crnogorskim planinama.