Vodič za Ulcinj – skriveni dragulj crnogorske obale

ulcinj old town

Ulcinj je grad stvoren za istraživanje crnogorske obale i uživanje u istorijskim, sportskim i aktivnostima u prirodi. Blizina drugih primorskih gradova poput Bara, izletišta poput Ade Bojane i granica sa Albanijom pruža priliku za planiranje sjajnog odmora, uz sve što Ulcinj nudi.

Znamenitosti starog grada


Stari grad Ulcinj je mjesto od velikog istorijskog značaja. Tokom proteklih 25 vijekova grad se formirao zahvaljujući raznim faktorima. Uske uličice, kamene kuće i mali trgovi odišu renesansnim i barok obilježjima, što u kombinaciji sa uticajem Osmanskog carstva kreira jako zanimljiv arhitektonski doživljaj.

U vrijeme kada je Crna Gora bila dio Osmanskog carstva, Ulcinj je služio kao žarište aktivnosti tadašnjih gusara. Mali trg u srcu starog grada ima naročito interesantnu priču. Nekada, robovi uhvaćeni tokom piratskih pohoda širom Mediterana su dovođeni u Ulcinj i prodavani na mjestu koje je i danas postoji, poznato kao Trg robova.

 

Atmosfera gradskih plaža
 

Kratka šetnja od centra Ulcinja će Vas dovesti do glavne gradske plaže – Male plaže koja u ljetnjim mjesecima vrvi od turista. Ovo je mjesto na kom ćete sigurno naći plažni bar sa muzikom i gostima po svom ukusu. U slučaju da niste ljubitelj gužvi, veoma lako ćete otkriti mirna mjesto duž kamenite plaže sa kojih ćete moći da uživate u prirodi udaljeni od gradske vreve.

Ukoliko biste nastavili šetnju obalom, naišli biste na plažu sa vrlo zanimljivim konceptom -Žensku plažu. Ova nudistička plaza sa ulazom dozvoljenim samo damama je poznata po ljekovitim tretmanima blatom i sumpornom vodom, koje u okolini ima u izobilju.

 

Surfovanje na Velikoj plaži
 

Velika plaža, udaljena 15 minuta vožnje od centra grada je veoma popularna surfing destinacija na jadranskoj obali. 14 kilometara duga plaža, plitka voda i jaki vjetrovi tokom čitavog ljeta predstavljaju savršenu kombinaciju za sve koji bi željeli da nauče vještinu kajtsurfinga.

Vodene struje u ovom području su toliko blage da ne predstavljaju nikakav problem za surfovanje, topla morska voda čini svaki pad zabavnim a iskusni instruktori ulažu mnogo napora da uživate u učenju.

Dolcinium Kitesurf i Kiteriders nude veoma dobre kurseve kajtsurfinga, bilo da ste potpuni početnik u ovom sportu ili samo želite da osvježite znanje.

Na ovoj plaži se možete okušati i u velikom broju drugih vodenih sportova.

Vrijedno je pomena da je od 2013. Velika plaža lokacija na kojoj se održava Southern Soul Festival, muzički festival koji pokriva širok spektar stilova, od soula do disko muzike. Smatra se jednim od najboljih Evropskih festivala, što ga čini mjestom koje svaki ljubitelj ovakvoh tipa provoda mora posjetiti.

 

Uživanje u prirodi u zalivu Valdanos
 

Slikovita desetominutna vožnja od Ulcinja će Vas dovesti do predivnog kamenitog zaliva okruženog starim stablima masline. Sa preko 18 hiljada stabala, Valdanos je najveće uzgajalište maslina u zemlji i zbog svog prirodnog i ekonomskog uticaja stavljen je pod specijalnu zaštitu crnogorske vlade. Neka od stabala su stara čak preko 2000 godina!

Za dodatno uživanje u prirodi, popnite se do brda Mendra i sa svetionika uživajte u pogledu na zaliv koji seže čak do Otrantskih Vrata – moreuza koji povezuje Jadransko sa Jonskim morem.

 

Posmatranje ptica u Ulcinskoj solani
 

Ovaj vještački ekosistem već dugo godina predstavlja raj za ljubitelje ptica. U Ulcinjskoj solani možete vidjeti preko 250 različitih vrsta ptica, uključujući interesantne vrste poput Dalmatinskog pelikana i Čaplje kašikare.

Koliko je Ulcinjska Solana značajna govori činjenica da je ova lokacija stanište više od polovine svih vrsta ptica u Evropi i da je jedino mjesto na cijelom kontinentu na kome možete vidjeti flamingose u divljini.

 

Uživanje u svježim ribljim specijalitetima
 

Ulcinjski ribari svakog jutra izlaze na pučinu i vraćaju se sa bogatim ulovom namijenjenim lokalnim restoranima, pa možete biti sigurni da će se ulovljena riba istog dana naći na vašem tanjiru.

Za maksimalno uživanje u ukusnoj morskoj hrani i panoramskom pogledu rezervišite mjesto na terasi u restoranu Fisherman Hari, koji sa razlogom nosi reputaciju naboljeg restorana u gradu.

Dobre vijesti za ljubitelje vina je da područje Ulcinja, zahvaljujući mediteranskoj klimi, nudi savršene uslove za uzgoj sorte grožđa Vranac. mještani se ponose proizvodnjom vina od ove sorte grožđa pa ćete ovdje vrlo lako naći domaće vino vrhunskog kvaliteta.

 

Kombinacija prirode i istorije u selu Šaš
 

Praistorijski grad Šaš se nalazio na vrhu malog brda sjeverno od Ulcinja. Arheološka nalazišta sa ovog mjesta svjedoče o nastanku grada u 4. vijeku prije Nove ere.

Brojna osvajanja ovog grada od strane različitih naroda – od Mongola do Osmanlija, doprinijela su potpunom razaranju grada tokom vremena. Danas je praistorijski grad Šaš jedan od najpoznatijih “mrtvih gradova” u Evropi i mjesto interesovanja za istoričare i arheologe. Obilazak samog mjesta Vam neće oduzeti previše vremena, ali ćete uživati u pogledu sa vrha brda na područje koje okružuje Adu Bojanu. Ostavite vremena i za piknik pored obližnjeg Šaškog jezera i vožnju čamcem.

 

Ada Bojana – mjesto za ekstremne sportove i uživanje  
 

Ada Bojana - riječno ostrvo sa pješčanim plažama dugim 3 kilometra, udaljeno od gradske gužve je savršeno mjesto na kome možete provesti vikend. Zbog odličnih vremenskih uslova i terena koji stvara, Ada je postala poznata destinacija za ekstremne vodene spotrove i jedno od najpopularnijih destinacija za surfere iz svih krajeva svijeta.

Osim toga, ovdje možete naći dovoljno prostora za odmor i sunčanje u nekom od plažnih barova i uživanje u svježoj lokalnoj hrani u kombinaciji sa magičnim zalascima sunca.

 

Sve atrakcije koje Ulcinj nudi Vam neće oduzeti previse vremena, dok su raznovrsnost plaža duž obale, jedinstvena prirodna bogatstva i bogata istorija Starog grada dovoljni razlozi da uključite Ulcinj u svoj plan putovanja kroz Crnu Goru.

A za slučaj da Vam zatrebaju dodatni savjeti, naš tim Vam stoji na raspolaganju!